18 May 2011

Megkésett tudósítás

Mégpedig arról, hogy tegnapelőtt, azaz 16.-án utolsó útjára bocsájtották az Endeavour űrrepülőt.

Már egyszer nekiveselkedtek ennek a startnak, de akkor tönkrement valami - úgy tűnik, egyetlen űrrepülő sem akar az utolsó útjának nekivágni, amit teljesen megértek -, úgyhogy halasztották a startot kétszer is egy-egy héttel. Végül tegnapelőtt sikerült az Endeavour-t felrepíteni, a legénysége pedig ma már meg is érkezett az ISS-re, ahol cirka két hetet fognak tölteni.

Természetesen most is loptam Doug-tól képeket. Az egyiket az űrrepülőről:

...a másik pedig egy ritka és igazán érdekes felvétel az éppen elstartoló űrhajóról:

A fotókat Bill Ingalls, a NASA hivatalos fotósa lőtte.

4 comments:

Kelenföldi Nichye BPI-774 said...

szegény... de ugye nem vágják szét?

Andi said...

Nem :-) A három űrrepülő az USA egy-egy múzeumába kerül. Egy darabban, természetesen :-)

Gizmo said...

Kár értük. És akkor most mivel fognak furikázni? Rémlik valami gigarusnya eszköz, mintha olvastam volna már róla, talán pont nálad, de nem ugrik be.

Amúgy mi volt veled? Krónikus blogundor, vagy nem volt téma? :)

Andi said...

Szerintem is kár értük, még jó pár kör van bennük...

Az amcsik most egy darabig az oroszokkal fognak furikázni (lásd: "taxi" címszó alatt), merthogy az a WC-pumpa jellegű képződmény, amit kieszeltek, még nincs csatasorba állítható állapotban, és ki tudja, hogy mikor lesz. Nem irigylem most azt a rengeteg űrhajóst, akiket eddig kiképeztek, és a repülőkkel hatos-hetes csoportokban mehettek föl, ezután meg majd kettesével... mert a háromszemélyes orosz űrhajóban persze orosz lesz a pilóta.

Semmi extra nem volt velem, csak idő nem jutott egy normális bejegyzést összehozni. Látod, ezt is két napos késéssel írtam csak meg. Remélem, most már lassan visszatérek a rendes kerékvágásba :-)